barend ubbinkweg

barend ubbinkweg

Probleem 11



Wit begint en wint.










Zwart staat niet prettig. Zijn Toren staat een pion te verdedigen en de achterste rij te bewaken, Ook de mogelijkheden van de zwarte Dame zijn tot die van verdediger teruggebracht en het Paard staat mat op h8 te voorkomen.
Wit oefent daarentegen sterke druk langs de h-lijn uit, dat Paard op f5 is een geweldenaar  en de witte Dame kijkt (door het Paard heen ) naar veld c8.
Dat mat via de h-lijn er niet in zit, zal vrij snel duidelijk zijn. Dan moet die Toren van de achterste rij af. 1. Pe7+, Txh7; 2. Dc8+, Pf8;  Tot zover was het een ieder wel duidelijk. De volgende – en beslissende- zet werd niet door iedereen gevonden. Kennelijk is daar schaakintelligentie voor nodig (of ervaring met dit soort stellingen, of het gehaald hebben van het examen voor stap 3). 3. Dxf8+!!, Kxf8; 4. Th8# .  Als je even op je laat inwerken wat er in die paar zetten gebeurde, dan is dat weer heel fraai. Eerst wordt de Toren gedwongen de achterste rij te verlaten. Dan blijkt ie ook nog naar een veld gelokt te zijn waar ie straks zijn Koning in de weg staat. Tot slot wordt de Koning naar een veld gedwongen van waaruit geen vluchten of verweer meer mogelijk is. Zo wil ik mijn tegenstanders ook wel oprollen.
Bovenstaande stelling komt uit een partij tussen Nikonov en  Khardin,  Kirov1981 en de finale verliep zoals ik net heb beschreven.  Enkele clubleden nu vonden dat er ook een andere afloop was mogelijk geweest en zij hadden gelijk.
Na 1. Pe7+, Txe7; 2. Dc8+ speelden zij niet 2. …, Pf8, maar 2. …, Te8!!  en na
3. Dxe8+, Pf8!;.  Nu werkt 4. Dxf8+, Kxf8; 5. Th8+ niet meer omdat veld e7 voor de zwarte koning is vrijgekomen. Wit heeft dan weliswaar voordelig geruild, maar of dat voldoende is voor de winst (Toren tegen Paard) is vrij twijfelachtig.
Als het clubje dat dit zag in de komende Osbocompetitiewedstrijden dezelfde vindingrijkheid weet te tonen, hoeven we ons over de prolongatie van ons verblijf in de tweede klasse geen zorgen te maken.