barend ubbinkweg

barend ubbinkweg

Probleem 3 van 28 september 2015


Wit aan zet geeft in maximaal 5 zetten mat.


Als je met je partij bezig bent, is het maar de vraag of je ziet dat er mat in 5 in de stelling zit.
Nu we deze voorkennis hebben, hebben we ook meteen een aanknopingspunt om ons denken richting te geven.
Kijken we naar de stelling, dan valt meteen op dat de zwarte Koning geen stukken heeft die hem verdedigen en dat Wit drie potentiële aanvallers heeft. Verder zou kunnen opvallen dat de zwarte monarch alleen zwarte velden heeft om te bewandelen.
Kijken we naar de stelling van Wit, dan zien we dat Bogdanovic  over een Toren beschikt die, als de Koning van Suetin op de g-lijn verschijnt, daar ook meteen op gaat staan. Verder  is het goed om de stille kracht van pion f4 in te zien. Dat kleine ding staat daar prachtig. Kun je de Koning naar voren lokken, dan dient de pion als obstakel voor de Koning en als steunpunt voor Toren en Dame. Tot slot: na 1. Db8+ (wat anders?) moet er steeds schaak worden gegeven, anders gaat Wit mat achter de paaltjes. (Dit is het gebruik maken van onze voorkennis).
Dus:  1. Db8+, Kd6; Nu moet de Koning middels schaak naar voren worden gelokt. Veel keus is er niet, 2. Lf6+, Kxf6;  En nu kunnen we hem verder opjagen naar velden waar hij niet graag heen wil: g6, g7 of f5. 3. Dd8+, en hier gaf Suetin op, want mat is onafwendbaar.
3. …, Kg6; 4. Dg5#
3. …,  Kf5: 4. Dg5+, Ke4; 5. De5#
Na 3. …, Kg7 blijkt de matvoering toch nog één .zet langer te duren:
3. …, Kg7; 4. Tg3+, Pg4; 5. Txg4+, Kh6;  6. Dg5# of Dh4#

Dit naar door middel van een offer naar voren lokken van de vijandelijke Koning met het doel hem binnen het bereik van de eigen stukken te krijgen, is een techniek die bij matvoeringen vrij vaak kan worden toegepast. Nu jullie dit gezien hebben, kunnen en durven jullie dit voortaan ook.

Oplosklassement:

  1. Erik V, Fred                           2 punten
  2. Robbie, Albert, Frank S         1 punt.

6.   EricL,                                     ½ punt.