barend ubbinkweg

barend ubbinkweg

Probleem 4 van 5 oktober 2015

(Fischer – Mjagmarsuren, Sousse 1967)

Fischer wist dit te winnen. Kunnen jullie dat ook??

In schaakboeken geschreven door coaches die het beste met je voor hebben, wordt  je regelmatig verteld dat ontwikkeling vóór materiaal gaat.  Bovenstaande stelling uit de partij
Fischer – Mjagmarsuren is daar een mooi voorbeeld van. Fischer staat twee pionnen achter, ziet promotie van de c-pion op zich afkomen.  maar ruimt zijn tegenstander toch in een paar zetten op.  Hoe kan dat? Dat kan het beste zó: door eens te kijken wat de stukken die Fischer heeft daar staan te doen op het bord.
Wit dreigt op het eerste gezicht snel mat te kunnen geven met 1.Dh6, 2. Dg7. In feite is dat natuurlijk geen dreiging, want met het simpele Df8 kan Zwart de dreiging afwentelen.  Daar hoeven we dus niet naar te kijken. Interessanter is het te kijken naar de witte Loper  op f6. Die legt een gedeelte van de zwarte verdedigers lam en beheerst alle zwarte vluchtvelden van de Koning. Ook de Loper op g2 verdient nadere aandacht. Die bestrijkt nu een diagonaal waarop geen vijandelijk stuk te bekennen valt, maar na Le4 beheerst hij de witte velden voor de Koning Dan kijken we naar de Toren op h4. Die lijkt daar misschien wat buitenspel te staan, maar wie, ik blijf het maar herhalen, Stap 3 met goed gevolg heeft doorgenomen, herkent meteen het matbeeld met die \Toren op h8.   En dat geeft een aanknopingspunt: de pionnen h5 en h7 moeten misschien wel van hun lijn af. Tot slot dient opgemerkt te worden dat voor de Koning van Mjagmarsuren de enige mogelijkheid tot ontsnappen een route via de witte velden kan liggen (maar om dat te voorkomen hebben we Loper g2 dus achter de hand).
Nu weten we genoeg. Eerst de h-lijn openen. Na 1. hxg6, fxg6; blijft h7 in de weg staan. H7 moet er dus eerst af. 1. Dh6, Df8; 2. Dxh7+, Kxh7; 3. hxg6+, Kg6 (na 3…, Kg8 is 4. Th8 mat en nu wordt de Koning naar voren het matnet ingelokt); 4. Le4#.
Deze matvoering leverde verrassend veel goede oplossingen op. Aan het eind van de avond werd er nog diep nagedacht over de vraag of het ook mat zou worden na 1. hxg6, fxg6; 2. Txh7,.  Het antwoord luidt simpel: totaal niet. Zwart antwoord niet met 2. .., Df8 of Ld3 of g5, maar slaat gewoon Txh7 met zijn Toren die op a7 staat en na 1…, f6 in het spel is gekomen. En daarna kun je het schudden als Wit.

Oplosklassement:
  1.            Fred                               3  punten
2/3.         Robbie, ErikV               2 punten

4.            EricL                              1½ punt

5 t/m 7   Albert, FrankS, Henk     1 punt