barend ubbinkweg

barend ubbinkweg

Probleem 16


Wit begint en het eindigt met mat.

(J.Sanchez – P. Pascal, Montpellier 2005)

Dat Sanchez een gevaarlijke aanval heeft over de diagonaal a1 – h8 is wel duidelijk. Dat hij een paar pionnen achter staat is dat ook Hij zal dus snel moeten toeslaan en de vraag is: hoe? Degenen die probeerden hierop een antwoord te vinden, beten zich allemaal vast in 1. D:e6, f:e6. Maar Pascal heet natuurlijk niet voor niets zo, die is niet gek en slaat niet (hij ziet ook wel dat er dan mat in 6 inzit) maar speelt 1. …, Tg7. Dan staat ie weliswaar verloren, maar als ie uit hetzelfde hout als bijvoorbeeld Chiel is gesneden, dan moeten er nog heel wat zetten worden gedaan om de buit binnen te halen.
Wat helpt, is als je in je hoofd een beeld van standaard matposities hebt zitten,  als je je uit Stap 3 de verwoestende werking van aftrekschaak herinnert en dat de kortste weg naar de Koning via het opruimen van zijn verdedigers loopt (het forceren van toegang).. En de sleutel ligt bij de beroerde positie van de Koning van Zwart, die, daartoe gedwongen alleen naar h8 kan, waar hij onder vuur van Loper c3 komt te liggen.en weer terug naar h7 moet.
1.D:e6 was dus de zet niet.
Maar wat te denken van 1.D:f7+ ?  Na 1. .., L:f7; 2. T:7,  is 2. .., Tg7;  gedwongen en na
3. T:g7+, Kh8;  kunnen we af gaan trekken, waarbij de zwarte Koning van tussen h7 en h8 op een neer wordt gejaagd. Omdat we de 7de rij hebben leeggemaakt, komt er een moment dat Td7 mat moet zijn. De oplossing in zijn geheel:
1D:f7+,  L:f7; 2. T:f7+, Tg7; 3. T:g7+, Kh8; 4. T:g6+, Kh7;  5. Tg7+, Kh8; 6. Tg3+, Kh7;
7. Td7#

Oplosklassement:
1        Henk 6 punten
2        Tony 4 punten
3.       Joop 3 punten
4  en 5 Albert en Robbie     2 punten
6        Joke 1 punt