barend ubbinkweg

barend ubbinkweg

Probleem 9 van 28 november 2016


Wit begint.


G. O’Toole – A. McCumiskey, 

British Leaque 2005/6


De Koning van McCumiskey staat er beroerd voor. De witte velden zijn taboe voor hem, de zwarte velden worden hem door de eigen stukken ontnomen. Zijn bewegingsvrijheid is beperkt tot een uitstapje naar h8.
Nu is veld h8 precies het veld waarop we de Koning willen hebben, want daar staat hij bloot aan een aanval met Paard en Dame. Stap 3 begint met een hoofdstuk dat gewijd is aan het thema ‘Aftrek- en dubbelschaak: jagen en lokken. Hier zien we er een toonbeeld van:
jaag of lok de Koning naar het veld waar ie heen moet, , vorm een batterij, vuur met dreiging het kopstuk af en geef schaak met het staartstuk, en zet daarna de Koning mat. Toegepast op bovenstaande stelling: De Loper jaagt de Koning naar h8, met Pf7+ vormen we een batterij en dan spelen we Ph6 met dubbelschaak en  dan moet het wel zo’n beetje afgelopen wezen. Laat ons zien.
  1. Lf5+, Kh8; 2. Pf7+, Kg8; 3. P:h6++, Kh8;
 en hier aangekomen zien we een andere bekende combinatie opdoemen: Koning in de hoek, een Dame en een Paard die allebei het veld daarnaast bestrijken, een Toren die na Dameschaak op g8 zijn Koning nog steviger in de hoek drukt, als dat geen stikmat wordt ga ik maar eens kijken of er op de maandagavond ook ergens gebingood wordt. 
4. Dg8+, T:g8; 5. Pf7 stikmat.

Oplosklassement:

1         Henk 5 punten
2         Tony 3 punten
3 t/m 5   Albert, Joop en Robbie 2 punten
6         Joke 1 punt