barend ubbinkweg

barend ubbinkweg

Probleem 21


Wit begint. Mat in 4.











Wit staat natuurlijk schitterend met die twee open lijnen voor zijn Torens en die Loper op f6.
Zwart heeft weliswaar ook een dreiging: als zijn Dame met schaak op de onderste lijn kan komen, gaat Wit nog zware tijden tegemoet. Maar daar staan twee nadelen tegenover: de ingesloten positie van zijn Koning en een schlemielige Toren op h7, waarvan de belangrijkste functie is dat ie zijn Koning een eventueel vluchtveld ontneemt.
Kijken we wat verder, dan zien we dat de Toren op d8 twee taken heeft: beveiliging van de onderste rij en van het veld e7. Dwingen we hem naar e7, dan komt de achterste rij vrij.
 Ook de zwarte Koning heeft er twee: verdediging van de Toren en van veld g8. Komt hij op g8, dan is de Toren ongedekt, komt ie op e8, dan veld g8 onverdedigd.
De Toren lokken we naar e7 door 1. Le7+, of 1 De7+.  We proberen eerst 1. Le7+, Txe7; 
het vervolg is niet moeilijk te zien; 2. Td8+, Te8;  Nu moet de Koning gedwongen worden de verdediging van veld g8 op te geven. Hoe dat moet weten we uit Stap 4:  3. Txe8+, Kxe8; 4. Tg8#.
We hadden ook 1. De7+, Txe7;  2. Td8+, Td8; kunnen analyseren. Nu moet de Koning weg van de verdediging van zijn Toren, dus: 3. Tg8+, Kxg8; 4. Txe8#.   Wie de zetten 2 en 3 verwisselt, bereikt hetzelfde resultaat.
Grappig wel hoe er in een mooie stelling vele wegen naar Rome leiden.

Oplosklassement:

1.        Fred 9 punten
2.        Henk 8 punten
3/4       Joop en Robbie 5 punten
5         Erik V 4 punten
6.        Albert 3 punten
7.        FrankS 2 punten
8/9       Tony en Joke 1 punt