barend ubbinkweg

barend ubbinkweg

Probleem 19


Het probleem van 1 juni 2015


Zwart aan zet wint.

(Meo – Guistolisi, Reggio Emilia 1959/1960)





Iemand zou eens het boekje moeten schrijven met als ondertitel:’ Wat je als schaker minimaal moet weten, kunnen en begrijpen om je partijtjes wat vaker te winnen’. Zou ik dat zelf schrijven, dan zou ik zeker een hoofdstukje wijden aan matbeelden die je in de praktijk nog al eens tegenkomt. In dat hoofdstukje zou dan het volgende diagram te zien zijn.


In deze stelling geeft Wit mat in drie. 

1. Pe7+. Kh8; 2. Dxh7+, Kxh7; 3. Th1#.

Ken je dit matbeeld, dat bekend staat als “het mat van Anastasia”, dan kun je daar, zolang je nog niet aan alzheimer lijdt, in je partij rekening mee houden. Als het patroon erin zit, kun je erop spelen, zowel om het uit te voeren als om het te voorkomen. Natuurlijk kun je dit matpatroon ook zelf bedenken. 1. Pe7+ jaagt de koning naar een veld waar ie liever niet wil staan en beneemt hem tegelijkertijd twee vluchtvelden (g8 en g6). Met 2. Dxh7 verschaffen we ons toegang door de h-lijn te openen en dan is 3. Th1+ mat. Zo, in diagramvorm en als opgave, is deze matvoering niet moeilijk om te vinden. In een partij, met tal van andere stukken en dreigingen op het bord, wordt het toch wat ingewikkelder. Dan scheelt het een stuk, al was het maar in bedenktijd, als je het matbeeld herkent. Je hoeft dan niet het wiel uit te vinden, maar alleen te kijken of het draait.

Terug nu naar de partij van Meo en Guistolisi. Dat zou nog een behoorlijk taai partijtje hebben kunnen worden, ware het niet Guistolosi ‘ Het mat van Anastasia’ herkende. Ik vermoed dat aan de diagramstelling de volgende zetten zijn voorafgegaan:

…, Td4; 2. Db4-c5, ….,  want die Toren moet naar de h-lijn toe. De rest is nu wel duidelijk.

1. …, Pe2+; 2. Kh1, Dxh2+; 3. Kxh2, Th4#.


Stand in het oplosklassement:

1.   EricL                12 pt
2.   Joop                  8 pt
3.   EricV                 6 pt
4.   Henk                  5 pt
5/7  Joke, Albert, Fred    3 pt.